Tuoteryhmät
Koulutus
Organisaation osaaminen niin henkilöstön kuin johdonkin osalta on avaintekijä ympäristö- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Organisaatiot laativat kunnianhimoisia tavoitteita ja asiakkaat ja muut sidosryhmät vaativat tietoa organisaation hiilijalanjäljestä tai muista ympäristövaikutuksista.
Organisaatioilla ei kuitenkaan välttämättä ole riittävää valmiutta tavoitteisiin tai sidosryhmien vaatimuksiin vastaamiseksi. Näihin haasteisiin vastaamiseksi, olemme laatineet valmiit koulutuspaketit kestävyysraportointiin ja hiilijalanjälkilaskentaan, joiden lisäksi toteutamme organisaatioille räätälöityjä koulutuksia.
Kestävyysraportointi CSRD
EU:n uusi kestävyysraportointidirektiivi eli CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) tuo uusia raportointivelvoitteita suurelle määrälle suomalaisia yrityksiä.
Kestävyysraportoinnin tavoitteena on tehdä yritysten vastuullisuustoiminnasta läpinäkyvämpää sekä raportoinnista vertailukelpoisempaa. Kestävyysraportointi tulee pakolliseksi asteittain erikokoisille yrityksille ja raportointivelvoitteet perustuvat eurooppalaisiin kestävyysraportoinnin standardeihin. Koulutus käsittelee CSRD:n perusteita ja sopii erityisesti yrityksille, jotka eivät ennestään tunne CSRD:tä tai omaavat vain rajalliset lähtötiedot.
Yrityksen hiilijalanjälkilaskenta
Hiilijalanjälkilaskennan tavoitteena on määrittää organisaation toiminnasta suoraan ja toimitusketjun kautta aiheutuvat ilmaston lämpenemistä aiheuttavat vaikutukset eli kasvihuonekaasupäästöt. Laskennan myötä tunnistetaan oman toiminnan kannalta merkittävimmät päästöjä aiheuttavat tekijät ja toiminnot.
Koulutus keskittyy laskennan toteuttamiseen Greenhouse Gas Protocol standardin mukaan, joka on yleisimmin yritysten hiilijalanjälkilaskennassa käytetty standardi.
Tuotteen hiilijalanjälkilaskenta
Tuotteen hiilijalanjälkilaskennan tarkoituksena on selvittää tuotteen tai palvelun ilmastovaikutukset (GWP) sen koko elinkaaren ajalta; raaka-aineen hankinnasta tuotteen käytöstä poistamiseen ja kierrätykseen asti.
Koulutus keskittyy tuotteen hiilijalanjälkilaskentaan ISO 14067 standardin mukaisesti, joka lähestyy hiilijalanjäljen laskemista elinkaariarvioinnin (LCA) näkökulmasta.
Hiilirajamekanismi CBAM
Hiilirajamekanismi (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) on uusi EU:n väline ehkäistä päästöjen ohjautumista EU:n ulkopuolelle. Suomessa hiilirajamekanismin käytännön tehtävät, kuten maahantuotavien tavaroiden päästölaskenta ja sen neuvonta, virheelliseen päästölaskentaan puuttuminen sekä päästötodistusten myynti on annettu Tullin hoidettavaksi.
Mekanismia sovelletaan EU:n ulkopuolelta EU:hun tuotaviin niin sanottuihin CBAM-tavaroihin kaikissa EU:n 27 jäsenmaassa. CBAM-tavaroita ovat esimerkiksi tietyt rauta- ja terästuotteet, lannoitteet, alumiini- ja sementtituotteet sekä vety ja sähkö.
Raportointi tapahtuu neljännesvuosittain ja raportointivelvollisuuden laiminlyönnistä seuraa maahantuojalle virhemaksu.
Ps. Voimme myös halutessanne toimia yrityksenne valtuutettuna edustajana, jolloin teemme tarvittavan raportoinnin puolestanne. Lisätietoa löydät täältä.
Räätälöidyt koulutukset
Räätälöityjen koulutusten kohderyhmiä voivat olla mm.:
- Oppilaitosten henkilökunta
- Kuntien ympäristövastaavat
- Yritysten johto
- Yritysten avainhenkilöt
Ota yhteyttä niin kartoitetaan yhdessä koulutustarpeenne ja mietitään teille soveltuvin koulutuspaketti.