”Ympäristövastuullista sähköä”, ”Suomen puhtainta sähköä”, jne. Tuttuja mainoslauseita, mutta tiedätkö mikä ostamasi sähkön alkuperä todellisuudessa on ja paljonko hiilidioksidipäästöjä sähkön tuottaminen aiheuttaa?
Sähkönmyyjien markkinointia seuratessa saa helposti mielikuvan, että suuri osa Suomessa tarjolla olevasta sähköstä on uusiutuvaa. Sopimusten nimet voivat olla kuitenkin hämääviä, eikä kyse ole aina kovinkaan vihreästä energiasta. Faktoja sähkön alkuperästä on usein vaikea löytää sähköyhtiöiden sivuilta ja ympäristöystävällistä sähköä haluava joutuukin perehtymään faktoihin nimien ja iskulauseiden takana pintaa syvemmältä.
Energiayhtiöt on velvoitettu kertomaan vain sähkön tuotantovaiheen päästöt, jolloin merkittävä osa todellisista päästöistä jää kertomatta. Alla vertailua 12 Suomalaisen sähköntuottajan hiilidioksidipäästöistä yhtiöiden omilta sivuilta saatuihin energialähteiden tietoihin perustuen. Vertailu on toteutettu elinkaarimallia käyttäen, jolloin saadaan sähkön tuottamisen todelliset päästöt selville. Elinkaarimallissa huomioidaan; polttoaineen valmistus ja kuljetus, hankinta ja jalostus, voimalaitoksen rakentaminen, käyttö ja käytöstä poisto sekä jätteen loppusijoitus.
Kaavioista havaitaan, että päästöissä on sähköyhtiöiden välillä todella suuria eroja. Esimerkiksi puhtaimman ekosähkön ja eniten saastuttavan Kuopion energian ero on 96 kertainen. Eli jokaista Kuopion energialta ostettua kilowattituntia vastaa päästöjen määrässä 96 ekosähköltä ostettua kilowattituntia.
Kun verrataan vuositasolla 15000kWh käyttävää kuluttajaa, aiheuttaa esimerkiksi Kuopion energialta sähkönsä ostava, 3255kg hiilidioksidipäästöjä enemmän kuin kuluttaja, joka ostaa sähkönsä toiseksi vähiten päästöjä aiheuttavalta Seinäjoen energialta. Se vastaa noin 28000 kilometriä henkilöautolla ajoa tai viittä edestakaista lentomatkaa Kiinaan.
Sähkön ostajalla on todellinen mahdollisuus vaikuttaa omiin päästöihinsä, kilpailuttamalla sähköyhtiönsä ja vertaamalla yhtiöiden käyttämän sähkön alkuperän.