PIENET ILMASTOTEOT

PIENET ILMASTOTEOT

Suomalaisten päästöistä noin 70% aiheutuu kotitalouksien kulutuksesta. Uskomatonta vai mitä!

Harva tulee ajatelleeksi miten paljon kotitaloudet aiheuttavat päästöjä. Usein ajatellaan kotitalouksien päästövaikutusten olevan mitättömät verrattuna teollisuuden päästöihin, vaikka todellisuudessa suurin osa Suomessa aiheutetuista päästöistä johtuu kotitalouksista.

Yksittäisen ihmisen pienet teot, tuntuvat mitättömiltä, mutta entä jos miljoona muutakin tekee samoin? 


Kun riittävän moni muuttaa kulutustottumuksiaan, saa se myös yritykset kehittämään ilmastoystävällisiä tuotteita ja tuomaan niitä markkinoille. Kun vähäpäästöisten tuotteiden kysyntä lisääntyy, myös niiden tarjonta lisääntyy, jolloin niistä tulee ihan tavallisia arjen valintoja entistä useammalle.

Miten sitten saisimme useammat ihmiset muuttamaan kulutustottumuksiaan?

Ilmastonmuutoksen haitat ovat jo yleisesti tiedostettu, joten tärkeintä on lisätä ihmisten tietoisuutta pientenkin tekojen vaikuttavuudesta ja, että ilmastoteot eivät tarkoita asioista luopumista, vaan niistä on myös monenlaista muuta hyötyä.

Laskimme muutamien yksinkertaisten valintojen vaikutusta päästöihin, konkretisoidaksemme asiaa.

Esimerkiksi yhden naudanlihapihvi aterian korvaaminen viikossa kalalla, aikaansaa yksittäisen henkilön tekemänä yli 90kg päästövähennystä vuodessa ja jos saman valinnan tekee miljoona muutakin, vähennystä saadaan jo yli 90 000 tonnia. Se vastaa yli 9000 Suomalaisen kaikkia vuosittaisia päästöjä!

Entäpä sitten niinkin pieni asia kuin kaupan muovikassit. Jos miljoona Suomalaista luopuu niistä, vastaa aikaansaatu päästövähennys yli 410 Suomalaisen vuotuisia päästöjä.

Pienetkin teot todellakin vaikuttavat!

Lisää pieniä ilmastotekoja löytyy esimerkiksi Sitran sivuilta…