Tuoteryhmät
.
Hiilijalanjäljen laskenta
Jotta organisaatio voi asettaa ilmastotyölleen mitattavia tavoitteita, jotka aidosti ohjaavat tekemistä, tulee päästölähteet tunnistaa ja selvittää aiheutettujen päästöjen määrä. Hiilijalanjälki kertoo, kuinka paljon khk-päästöjä tuotteesta, toiminnosta tai palvelusta aiheutuu.
Hiilijalanjäljen laskennan avulla pystytään kartoittamaan suurimmat päästöjä aiheuttavat osa-alueet, jolloin päästöjen vähennystoimet voidaan kohdistaa oikein. Yhä useammin päästölaskentaa edellyttävät etenkin pk-yritysten asiakkaat ja kuluttaja-asiakkaat.
Laskentamallimme perustuu Greenhouse Gas Protocol -standardiin, joka on laajimmin käytetty kansainvälinen laskentatyökalu organisaatioiden kasvihuonekaasupäästöjen laskentaan.
Laskennan tuloksista tuotetaan kattava raportti, jossa kuvataan laskentamenetelmä, laskentaan sisällytetyt päästölähteet ja rajaukset sekä laskennan tulokset.
Laskenta voidaan tehdä organisaation kotimaan toimintojen lisäksi myös ulkomailla toteutettaville toiminnoille (esim. tuotteiden valmistus ulkomailla).
Hiilikädenjäljen laskenta
Hiilikädenjälki kuvaa tuotteen tai palvelun tuottamaa positiivista ilmastovaikutusta, jonka ansiosta tuotteen tai palvelun käyttäjän hiilijalanjälki pienenee tulevaisuudessa.
Hiilijalanjälkilaskennan lisäksi voimme selvittää tuotteen tai palvelun hiilikädenjäljen VTT:n ja LUT-yliopiston kehittämän arviointimenetelmän mukaisesti.
Hiilikädenjälkeä voidaan käyttää muun muassa markkinoinnissa ja viestinnässä ja tuotekehityksen suuntaamisessa ilmastoystävällisemmäksi.
Elinkaariarviointi (LCA)
Tuotteen valmistusprosessien vastuullisuus ja hiilijalanjäljen huomiointi, sekä mahdollinen hiilineutraalius ovat tärkeitä kriteerejä kuluttajien valitessa eri tuotteiden välillä.
Tuotteen elinkaariarviointi (LCA) toteutetaan ISO 14040 -standardisarjan mukaisin menetelmin. Arviointi voidaan toteuttaa täydellisenä cradle to grave -arviointina tai suppeampana Streamlined LCA -arviointina, jolloin keskitytään vain osaan prosessista tai vain joihinkin vaikutuksiin, kuten kasvihuonekaasupäästöihin.
Rakennusten hiilijalanjälki
Rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia päästöistä. Rakennusten energiankulutuksen ja rakentamisesta aiheutuvien päästöjen pienentämiseen kohdistuukin kovia paineita ja odotuksia.
Toteutamme rakennusten hiilijalanjälkilaskentaa Ympäristöministeriön julkaiseman Rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmä:n mukaisesti.
Arviointimenetelmää voidaan soveltaa sekä uudis- että korjausrakentamisen hankkeisiin. Menetelmän mukaan lasketaan sekä hiilijalanjälki, että hiilikädenjälki.
Ota yhteyttä niin kartoitetaan tarpeenne tarkemmin.